Olyan világban élünk, amikor egyszerűbb valamit eldobni, mint megjavítani. Ez a fogyasztói társadalom sajátja, hogy egyszerűbb, gyorsabb, energiakímélőbb egy megunt, vagy unalmasnak vélt dolgot elhagyni és levenni egy másikat a polcról. Mert az még új és érdekes. És így vagyunk az emberi kapcsolatainkkal is. Tényleg egyszerűbb elválni, mint a házasságunkon dolgozni?

párkapcsolat

Mi az oka, hogy a házasságot eldobandónak ítéljük?

Elfelejtetted miért jött létre ez a házasság, belefásultatok. Emlékszel még, amikor megismerkedtetek? Minden idődet szeretted volna vele tölteni, közösen programokat csinálni, étterembe, moziba, kirándulni menni vele. Pedig akkor is voltak szürke hétköznapok, anyagi vagy családi gondok, csak Te voltál más, a Te hozzáállásod volt más.

A kulcs az, hogy sok volt az együtt töltött minőségi idő, voltak közös programok, voltak közös étkezések és sok-sok beszélgetés. Ez a kulcsa a házasságotoknak!

Feltételezem, most ezeket nem csináljátok….

Régen, még nagyanyáink idején is voltak tradíciók, amik segítették a házasságot. Egyrészt nem is lehetett elválni, kétszer is meggondolták, hogy az adott probléma valóban probléma volt-e. Nem is volt rá idejük, hogy önmagukat sirassák. Másrészt TV, telefon, intenet, foci Vb és minden ilyenek helyett „kénytelenek” voltak beszélgetni. Ott volt a hitük, ami közös volt és volt legalább egy közös programjuk is: a templomba járás. Amit aztán jól meg is tudtak beszélni. Ismét csak a kommunikáció. Volt lehetőségük kibeszélni a feleségüket, férjüket. Akár a gyónás alatt, akár a ház előtti kispadon, vagy aratás közben. Nem marcangolták belül magukban a kérdést. Nem szigetelték el magukat és volt társaságuk, ami kielégítette a társas igényüket, és pszichológiai szolgáltatást kaptak és adtak közben.

Megjelent egy harmadik a színen. A megcsalás villámgyorsan ássa alá az ember önbecsülését, önbizalmát. Megalázó helyzetek, szégyenérzet, nem is beszéltek róla. Pedig hidd el több családban előfordul, mint ahogy képzeled. És ritkán van nevető harmadik. Általában az érzelmeiket rosszabbul kimutató és kommunikáló férfiak azok, akik máshol keresik a boldogságot. Az olyan egyszerű megoldásnak tűnik és pont szembe is jött. A megcsalás a legtöbb esetben igazából egy segélykiáltás, amit észre kell venni.

Hogyan gyógyítható a kapcsolat?

Egy párkapcsolat megjavításához egyrészt át kell gondolni a kapcsolat kezdetét. Miért vele házasodtál össze? Mi volt meg akkor, ami ma hiányzik. Mit lehet tenni?

Beszélgetni kell. Sokat. Megkapod a szót, beszélni kell arról amit érzel, amit szeretnél, indulatok nélkül, anélkül, hogy bármit a másiknak felrónál. A másik addig hallgat, nem vág közbe, mert tudja, hogy ő is megkapja a szót, amikor ő beszélhet.

Aztán kellenek a közös programok, közös étkezések.
Biztos vannak vagy voltak kis rítusaitok, amiket csak Ti ismertek. Ezeket vissza kell hozni, szokássá kell tenni.

Fel kell tenni a kérdést magadnak (mindig belül keressük először a megoldást), hogy szereted-e még a másikat. Mik azok a tulajdonságok, amiért szereted? Mert kiváló anya/ apa? Mert erős jellem? Mert a bajban melletted áll?

Ha Ti magatok nem tudtok leülni beszélgetni, akkor lehet fordulni szakemberhez. Mediátorhoz, aki egy közvetítő és abban segít, hogy a felek kommunikáljanak egymással. Vagy párkapcsolati terapeutához.

Válni, vagy nem válni?

Vannak olyan helyzetek, mint az agresszió, a megalázó bánásmód, a verés, a súlyos alkoholizmus, ami esetén az egyetlen út: megválni a másiktól. Kimenekülni abból a helyzetből, ami tönkretesz.

Ha csak az a baj, hogy ellaposodott a kapcsolat, felőröltek Titeket a napi gondok, a napi rutin, úgy érzed, hogy tele vagy kielégítetlen álommal és vággyal, akkor még az egy visszafordítható állapot.

Nem, nem lesz könnyű. Nehéz lesz és hosszú ideig tart és már sosem lesz olyan, mint régen. Mindkét félnek nagyon komoly belső munkát kell végeznie.

A párkapcsolatért mindig dolgozni kell, életed végéig, az nem megy csak úgy magától.

Ha van egy másik célod az életedben, amit szeretnél elérni, legyen az egy fogyás, vagy legyen a munkahelyeden a karriered, azért nap mint nap hajlandó vagy dolgozni, dacoskodás és kifogáskeresés helyett, elvégzed a Rád kiszabott feladatokat, akkor ez miért lenne másképp otthon a saját házasságodban? És ez egy olyan dolog amiért tényleg megéri mindennap dolgozni.