A lehangolt állapot a depresszió a leggyakoribb lelki eredetű betegség. A statisztikák szerint minden harmadik ember számíthat rá, hogy élete során maga is érintetté válik. Számos gyógymódja illetve hatásos gyógyszerek léteznek a megoldására, amelyek jelentősen javítják, a közérzetet illetve megszüntetik a panaszokat. A gyógyszereket azonban nem kell, hogy egyedüli megoldásnak tekintsük. Ha érintetté válsz te magad is sokat tehetsz azért, hogy kilábalj a levertség állapotából és egyensúlyba kerülj.

depressziós vagyok

Aludd ki magad és hagyd abba a fogyókúrát!

A mentális és a testi működésünk szoros kapcsolatban áll egymással. Ha rossz hangulatban vagy a fizikai testeddel kapcsolatos megoldandóid is nagyobbnak tűnhetnek. Sokat tehetsz a jó hangulatodért, ha mindig kialszod magad és nem kávéval vagy alkohollal próbálod helyreállítani a lelki békédet. Ezek használatával sajnos fokozódhat a hangulat ingadozásod és nem hogy jobb állapotba kerülnéd, de még ronthatsz is a helyzeten.

Keresd meg a neked való testmozgást!

Széles körben végzett vizsgálatok bizonyítják, hogy a rendszeres testmozgás jelentősen javítja a hangulatot és a gyógyszerekkel kezelt depresszió visszatérésen esélyét is csökkenti. A mozgás során a testünkben boldogsághormonok termelődnek, amelyek kirángatnak a csüggedtségből és új erőre kapunk a segítségükkel. Már egy kellemes séta a szabadban is sokat számít. Nem cél hogy megerőltető edzéssel indítson az érintett. Kis lépésekben haladva messzebbre lehet jutni. Nagyhoz lehet, hogy nem is lenne erőnk és kedvünk. Kisebb lépésekben haladva az önbizalmunk is növekedhet.

Minden nap csak egy kicsivel legyen jobb a kedvünk. Minden nap csak egy kicsivel tegyünk hosszabb sétát. Kívülről sok segítséget kérhetünk és kaphatunk, de a feladat attól még a mienk marad. A depressziót úgy lehet, a leginkább szemléltetni mintha falak vennének körül és nem találjuk a kijáratot. Bármerre indulunk, nem látszanak a megoldások csak a legyőzhetetlennek tűnő akadályok. Segítséggel kis lépésekben lebonthatók a falak és minden, ami megoldhatatlannak látszott egyszeriben könnyű válik. Ez a segítség lehet pszichológussal való beszélgetés antidepresszánsokkal kiegészítve vagy valamilyen alternatív megoldás például Bach virágterápia  vagy Access Bars kezelés, amely sokak számára nyújtott már segítséget lelki nehézségek esetén. Bármilyen kezelést is válasszon, a beteg az önmagával való szembenézést nem spórolhatja meg. Nem érdemes kívülről várni a csodát nekünk magunknak is tennünk kell érte.

Kerüld a negatív embereket!

Az is előre visz az utunkon, ha tudatosan elkerüljük a negatív embereket. Azokat, aki lehúzók, panaszkodók vagy lekezelők. Az ő társaságukról biztosan kijelenthetjük, hogy a távol maradásuk gyógyító hatású. A média híreit is érdemes szűrni. A híradó helyett válasszunk könnyedebb műfajt és az sem baj, ha tévénézés helyett inkább sétálunk egyet a természetben. Jobb híján a közeli park is megteszi. Vegyük észre a kellemes kedves dolgokat, például a természet szépségeit.
A lehangolt állapotunkat ne nehezítsük meg azzal, hogy nagy változásokat hajtunk végre az életünkben, mint például költözés, munkahelyváltás vagy partnerváltás, válás. A gyermekvállalás főleg későbbre halasztandó projekt, főleg ha célként tűzzük ki magunk elé vagy a boldogságunk forrásává szeretnénk tenni.
A betegség legsúlyosabb szövődménye az öngyilkossági kockázat. A beteg a világtól elszigeteltnek érzi magát, akit senki sem ért meg. A környezet értetlensége tovább mélyítheti a szakadékot, amely a depressziós beteg és a hétköznapi élet között tátong.

Fogadj örökbe egy kutyát!

Számos vizsgálat igazolja, hogy depresszióra hajlamos emberek számára és a nem hajlamosakéra is jó hatással van egy háziállat társasága. Velük szavak nélkül is lehet kellemes kapcsolatot kialakítani és ragaszkodásuk különösen a kutyáé kellemes hangulatot kelt. A kutya sétálni is elviszi a gazdit, ami tovább javítja a hangulatot, sőt más kutyásokkal való ismerkedés sem kizárt, ami további hangulatjavító is lehet.
A hangulatunkra a jó zene is hatással van. Elvonja a figyelmet a borús gondolatokról. A beteg nézőpontjából a világ egy kihalt élettelen sivatag. Minden, ami ebben néhány csepp felüdülést vagy zöld oázist teremt csöppnyi sikernek tekinthető.
A kiindulási pontot mindenképpen a beteg adott állapota jelenti és ha indokolt mindenképpen orvosi segítséget kell kérni.