Én hiszek abban, hogy minden kialakult betegségnek van egy lelki oka is. Én a pajzsmirigy alulműködésem kapcsán kezdtem el gondolkozni vajon miért alakult ki pont ez nálam és miért gátolom a saját fogyásom ezáltal. Az okokat először magamban kerestem, aztán rájöttem, hogy az emberi kapcsolataimban kell szétnéznem. Összefoglalom, hogy milyen mérgező emberi kapcsolatokkal betegítjük meg magunkat.

mérgető emberi kapcsolatok

Az emberi kapcsolatok is lehetnek mérgek

  1. Párkapcsolat

Ma Magyarországon a házasságok fele végződik válással. A leggyakoribb okok pedig a hűtlenség és az  alkoholizmus. Ezek közül bármelyiket hosszú időn keresztül tűrve képes lelki gondokat, ebből fakadóan testi tüneteket is okozni. Nyelés, visszanyelés, ki nem mondott sérelmek, ezek mind-mind magunknak ártó dolgok.

Miért van az, hogy egy fizikailag bántó kapcsolatból tudjuk, hogy menekülni kell, de egy rossz, megalázó, tűrő kapcsolatból nem lépünk ki? Tudom, sokakat összetart a gyerek. De vajon jó lesz-e annak a gyereknek, képes lesz-e normális, szerető párkapcsolatot létrehozni, ha a szülei között nem látja a harmóniát? Biztos, hogy nem. Az olyan kapcsolatból, melyben nem tekintenek Téged egyenrangú partnernek, társnak legjobb kilépni, ha a másik fél nem érti meg az igényeidet. A párkapcsolatnak egy egymást építő és nem romboló kapocsnak kell lennie.

  1. Munkahelyi stressz

Mennyiszer lehet hallani, hogy a világ pörög, a munkahelyen meg nagy a nyomás, felőröl a munkahelyi stressz, meg jön a burn out szindróma. De mitől lesz stresszes egy munkahely és vajon el kell-e tűrni, hogy naponta 8-10 órában stressznek tegyük ki magunkat? A stresszben nagyon is közrejátszik milyen a főnököd és milyenek azok az emberek, akikkel a napod nagy részében körül veszed magad. Elég gyakori, hogy a szemét, tekintélyelvű főnök tönkreteszi a napjaidat, vagy a rosszindulatú kollega keresztbe tesz, kipletykálnak.

Erre egy megoldás van: irány a munkaerőpiac. Szerencsére ma már nem azt a világot éljük, mint régen, hogy az ember 40 évet tölt el egy helyen besavanyodva. A lehetőségek tárháza szinte végtelen. Egy munkahelyváltás nem nyűg, hanem lehetőség, hogy megtaláld azt a helyet, ahol jól érzed magad, ahol szakmailag és emberileg is kiteljesedhetsz. A szemét főnöknek meg üzenem, hogy semmit nem lehet büntetlenül csinálni.

  1. Rossz szomszédság török átok

Az otthonod az a hely, ahol kikapcsolsz, feltöltődsz, az otthonod körüli környezetednek pedig igencsak szerepe van abban, hogy mennyire kisimult az arcod. Aki ellenséges viszonyban van a szomszédaival, azt megverte a török átka. Sajnos lakás vagy házvásárlásnál kevésbé fókuszálunk arra, hogy milyen a szomszédság. Persze ez nem is mindig derül ki elsőre, de azért vannak figyelmeztető jelek. Az ingatlanunkat pedig nem rövid időre vesszük, jó lenne azt a pár évtizedet kellemesen, idegfeszültség nélkül eltölteni, ezt pedig egy rosszindulatú szomszéd akár keresztül is húzhatja. Sokszor olyan bagatell kis apróságok válhatnak évtizedes háborúvá, amin amúgy könnyedén továbbléphetnénk, ha nem a saját közvetlen környezetünkben történne mindez, mint hová parkolt a kocsi, ki köszönt, ki nem, már megint ugat a szomszéd kutyája stb. Sokszor már azt sem tudjuk mi volt az eredeti indoka a haragoskodásnak. Legjobb persze kiszakadni a negatív környezetből. Tudom, ez néha nem megvalósítható. Az a javaslatom, hogy nem szabad túl közeli kapcsolatba keveredni a szomszéddal, épp csak egy olyan viszonyt fenntartani, ami még megengedi, hogy szólj, ha valami nem tetszik és nem lesz hangos radiátorütögető zajkeltés a vége. Amúgy meg a mosolynak és a dicséretnek igazi hatalma van. Főleg egy morcos szomszéd esetében! Az a tapasztalatom, hogy nem szabad vitába bonyolódni, vagy nagy megbeszélésekbe bonyolódni, mert az csak hozza magával a következő eseményt. Szóval mosolygás, hangos köszönés, dicséret és füleket bezárni.

Hájjal védekezünk a mérgező emberi kapcsolatok ellen

Sokan vagyunk -köztük én is- akik sokáig képesek tűrni egy-egy helyzete, még akkor is, ha pontosan tudjuk, hogy az a helyzet rombol minket. Amikor terheket cipelsz belül, akkor az előbb-utóbb testi tüneteket okoz. Ami bent zajlik, az kívül is meglátszik. Belül védekezel, ezért kívül is fogsz. Tüskéket nem növeszthetsz, ezért növesztesz hájat, hogy bezárjon. Van aki ezt evéssel éri le, mert a stressz miatt folyton rágnia kell. Vagy édességet ennie. A folyamatos visszafojtások megakadnak a torkodon és pajzsmirigyproblémákat okoz. A stressz pedig mellékvese kifáradást. Mindkettő jele a hízás, fogyási képtelenség.

Hiába szeretnél Te valójában fogyni, amíg a lelked remeg és fél, nem engedi el a puha testi burkát. Szóval, ha nem tudsz lefogyni a megfelelő orvosi kivizsgálás mellett gondolj arra is, hogy a mérgező emberi kapcsolataidon is kellen változtatni.

Én ugyan nem tudlak megszabadítani az emberi kapcsolataidtól, de tudok segíteni, hogy rendet tégy belül!