Múltkor azt mondtam a férjemnek: sosem fogom neked megbocsátani, hogy megcsaltál. Ez a mondatom késztetett arra, hogy a megbocsátáson elgondolkodjam. Most tényleg cipeljem magammal örökké ezt a düh-gombócot a szervezetemben, ami időről-időre kikívánkozna, de visszanyelem?

megcsalás

Megbocsátás az ellened vétkezőknek

Annyiszor lehet hallani akár vallási, akár alternatív egészségügyi megközelítésből, hogy engedjük el a rossz dolgokat, a múltat, bocsássunk meg az ellenünk vétkezőknek. Rendben van, megbocsátok az életembe betévedő bolondoknak, mert hát szegény bolond, azért bántott meg, de mi van a szűkebb környezetemben élőkkel?

Mi van akkor, ha valakinek az életét a szülei keserítették meg, hogy felnőttként képtelen normális párkapcsolatra?
Vagy mit kezdjen a testvérével, ha az mondjuk kitúrta az örökségből vagy egész gyerekkorában cukkolta és most a kisebbségi komplexusán nem tud felülkerekedni?

Vagy a gyereked, ha folyton csak kér, követel, kiszívja a véred, és mondjuk meglop, mert drogra kell a pénz?

Mindent meg lehet bocsátani?

Ezeket a dolgokat képes az ember megbocsátani? Vagy örökre a szívében hordozza? A saját érdekedben legjobb, ha gyakorlod a megbocsátás nehéz művészetét. Nehéz. Művészet.

Azt mondja az ima: „miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek…” Nagy erény a bűnbocsánatot gyakorolni, de nem hiszem, hogy a nem vallási meggyőződéssel élőknek ez könnyen menne.

Én, mint coach megfordítom a dolgot, önmagadnak tedd fel a kérdést:

Miért jó nekem, ha képes vagyok megbocsátani annak, aki megbántott?

Az, hogy önmagadból indulsz ki, magadat helyezed első helyre, az nem önzés, hanem önbecsülés. Tiszteld magad annyira, hogy nem engeded meg, hogy egy másik emberrel vagy szituációval kapcsolatos dühöt hordozz magadban. Így nézve a dolgot, máris könnyebb a megbocsátáshoz való hozzáállás. Nem másnak akarsz jót, önmagadnak akarsz jót. Ugye, mert mindannyian azt szeretnénk, hogy harmóniában éljünk önmagunkkal.

A harag és neheztelés megmérgezi a lelked és a tested is

Én hiszek abban, hogy a betegségeknek mindig meg kell vizsgálni a lelki tényezőit is. Magadban hordozni egy terhet és azzal élni minden nap, biztos, hogy előbb-utóbb testi tüneteket is okoz. Tipikusan ilyen „női” betegség a pajzsmirigy alulműködés.

A megbocsátás helyetti visszanyelések következménye. Nekem is van. A cikk elején említett okok miatt. Azóta javul az állapotom, amióta (természetesen az életmódra is odafigyelve) dolgozom a belső elengedésen.

A megbocsátás varázslat

Fordítva működik. Először azon segít, aki kínálja. (Száraz Miklós György)

  • A megbocsátás nem egyenlő a feledéssel

A megbocsátás nem azt jelenti, hogy elnézted a másiknak a vétkét és oda is tartod a másik orcád is a következő pofonért. Nem elfelejteni kell, hanem letenni.

Ha valaki sorozatban, netán akarattal sért, aláz meg Téged, akkor nem letenni, hanem elengedni kell.

  • Tanulj meg Te is bocsánatot kérni, hogy a másik fél is gyakorolhassa a megbocsátás nehéz művészetét
  • A megbocsátás egy hosszú út, egy folyamat. A „fátylat rá” kifejezés csak azokban az esetekben működik, ha számunkra nem olyan fontos személy követett el kisebb dolgot. Azon valóban legjobb akkor és ott hirtelen túllépni, fel sem venni.
  • A megbocsátás nem gyengeség! Ha a megbántott és a megbántó egymás kapcsolatát egy versenynek, egy játszmának fogja fel, akkor a megbántott fél nehezen tud megbocsátani, mert az a másik előtt gyengeségnek, hátránynak tűnhet. Jusson eszedbe, hogy magad miatt bocsátasz meg, nem a másikért. A saját boldogságodért tett úthoz tartozik.

A megbocsátás növeli az érzelmi intelligenciádat

A megbocsátás is a saját érzelmeid felszabadításához segít hozzá, ezáltal az érzelmi intelligenciádat növeled. A Téged bántó szituációban is fel kell ismerned az érzelmeidet, mint düh, harag, bánat, a megbocsátáskor pedig felszabadul a teher letételének öröme, mint érzelem, végső soron megnyugvást hoz. Ezzel a megnyugvással pedig a saját külső és belső harmóniádhoz léptél közelebb egy lépéssel. Gyakorold a megbocsátás nehéz művészetét a fentiek tükrében.