Mi is a komfortzóna? A hely, ahol biztonságban vagy, jól érzed magad, de igazából nem történik semmi. Langyos víz. De miért is mondom azt, hogy lépj ki a komfortzónádból? Mert a fejlődés azon túl van. Bármilyen fejlődés: testi, lelki, érzelmi.

komfortzóna

Egyszer majdnem belesodródtam egy MLM-be, tudjátok, ahol vackot kell eladni más embereknek jutalékért és minél több embert beszervezni alád, mert akkor az ő eladásaikból Te is részesülsz. Sokat gondolkoztam azon, hogy amúgy teljesen értelmes és épeszű emberek hogyan képesek erre, számomra ez mások zaklatása és nyomulás. Az én személyiségem nem bírja el ezt. Volt szerencsém belehallgatni az előadásaikba, a csodálatos, különleges, merj szavak szinte minden mondatban megjelentek. S hogyan működött ez az „agymosás”? Ha valakinek mindig áradozol, hogy csodálatos ember és csodálatos amit tesz és merjen még több csodálatos dolgot tenni, az ember előbb-utóbb elhiszi és azonosul az elképzelésekkel. És akkor elkezd szárnyalni, mert hisz abban, amit csinál, akár még hegyeket is képes megmozgatni és nem érdekli mások véleménye. Mit csináltak vele a rendszerben felette álló „vezetőik”? Kirugdosták a komfortzónájából és támogatták, nehogy elessen.

Aztán ott van a testedzés. Mindig újabb és újabb edzésformák, fitness-trendek jönnek elő, akik őrültebbek, mint az előzőek. Mert mindig kell változatos és egyre nehezedő terhelés, mi már a komfortzónán kívül van, ott tud a tested fejlődni. Igazi sportolói gondolkodás, ha már elértél valamit, nem azt ismételgeted, hanem emeled a tétet és már a következő kihíváson gondolkodsz.

Olyan torna, vagy mozgásforma, amit már százszor is megcsináltál és akár félkómásan, másnaposan is végig tudod csinálni, az kevés, minden alkalommal küzd egy kicsit többet, lépj ki a komfortzónádból.

A komfortzóna langyos víz, abban vegetálni lehet, fejlődni nem. Ugyanez érvényes az emberi kapcsolataidra, a munkahelyedre, a vállalkozásodra. Amiben nem fejlődsz, abból ki kell lépni.

Úristen, hányszor hallottam én már azt férfiaktól, hogy unalmas otthon az asszony, meg a házasság és bizony kilépnek a komfortzónájukból. Aztán ebből van a megcsalás, a válás. Pedig csak fenn kéne tartani az izgalmat a kapcsolatban.

Aztán: fel a kezekkel, hányan dolgoznak unalmas, kihívást nem jelentő munkahelyen? Jó van az, fizetnek és ennyi. Megkeseredett, unalmas emberek lesznek azokból, akik így gondolkodnak, s nemegyszer unaloműzőként az alkoholhoz menekülnek. Másrészt nincsenek sikerélményeik, ami ahhoz vezet, hogy semminek nem tudnak örülni az életben.