Egy gyermek megszületésének pillanatában egy új lény is születik: az ANYA! Így, csupa nagybetűvel.

Az is lehet, hogy már kilenc hónapja növekszik és az is lehet, hogy csak később nő fel a feladathoz. Az APA tehát két új jövevényt is kap az életébe, amit már úgy hívunk, hogy CSALÁD. Az apa számára az új jövevények teljesen ismeretlenek, meg kell őket ismernie (újra megismernie) ahhoz, hogy családi egységként tudjanak működni. Ez rengeteg időt és türelmet igényel mindkét felnőtt részéről. 

anya születik

Az ANYÁNAK kezdetben se éjjele, se nappala: három óránként jelenése van új parancsolója előtt. Ezért a családi egység kovácsolása elég bizonytalan lábakon áll: az ANYÁnak van egy felsőbb szintű, mindent felülíró parancsa, APÁnak pedig szoknia kell a helyzetet egy darabig, hogy megtalálja a helyét az egységben. Ha túl sokáig tart ez az útkeresés, félő, hogy apa egy új, anyafunkció nélküli lényt kereshet…Okozhatje ezt egy betegség is, az úgynevezett Madonna-szindróma, mely az APÁ-t sújthatja.

/Megjegyzem, szerintem Apának a helye az evezőspadon van, Anyának a kormánynál, csakhogy mindenkinek legyen kiosztott szerepe és egy irányba menjen az a hajó…/

ANYA multifunkciós lény: egyszerre képes egy behatárolt külvilágra (hol akciós a pelenka, mikor van a nagynéni szülinapja) és a belső, a lakás falain belül működő világra figyelni. Ebben a belső világban ANYA szakács, (többféle menüsorral készülve), felszolgáló, takarítónő, mosónő, bodyguard, beszerző, később rendezvényszervező. logisztikus, sofőr funkciókkal is bővül a repertoárja. Némely ANYAtípus egyben beépített NŐ funkcióval is rendelkezik, valamely típusba ez később újból installálni kell..

Az ANYA a megszületése után hajlamos a gondolatait, érzékelését beszűkíteni kizárólagos témákra, és azt gondolni, hogy más lények is kizárólag ezekre a témákra kíváncsiak. Kapcsolatait ezért igyekszik azok körében bővíteni, akik hasonló érdeklődési területűek, más kapcsolatait viszont leépíti. A kapcsolatok tartásának színhelye kezdetben az online tér (főleg a közösségi oldalak), később ez áttevődik a homokozó peremére, illetve az edzőtermi kispadra.

Veszélyes is lehet kizárólag más anyákkal történő kapcsolattartás, mivel megpróbálják a problémákat általános megoldókulccsal megoldani, de nem győzöm hangsúlyozni, hogy a gyermek ez elejétől kezdve önálló lény, kezelésének egyetlen módja a külső-belső megismerése, amely eltér más gyerekektől, ettől egyedi.

Az ANYA legjobb barátja egy ideig a google. Mindig ráér és mindenre válaszol. Az előzőekben felvázolt probléma itt fokozottan igaz.

Az ANYA belső világába néha megpróbálnak külső személyek behatolni és megzavarni, vagy hátráltatni az ANYA funkcióit. A behatolók- mint a váratlan időpontban felbukkanó védőnő, vagy a folyton telefonáló és mindent jobban tudó anyós- néha dezinformációkkal bombázzák az ANYÁt, amely különösen különösen veszélyes az éppen ANYAfunkcióba kapcsolt robotok esetében.  Ne felejtsük el, hogy az ANYArobot programozása már-már tökéletes, az anyatermészet gyárában készült, az programozásba beleszólni próbáló informátorok jelenléte csak terheli a programot, sőt néha meg is zavarja annak működését. Tanácsos a dezinformátorokat távol tartani a családi egységtől.

Az ANYÁnál alkalmi süketség is felléphet. Azt nem hallja meg, ha csöngetnek, de ha a szomszéd szobában aprócska parancsolója fordul egyet a kókuszmatracon, azt zárt ajtók mögött is érzékeli.

Érdekes funkciója az anyarobotnak, hogy szinte feltöltés nélkül is működik és sosem lehet kikapcsolni. Állandó szolgálatot is képes ellátni, őrző-védő funkcióban. Mikor lehetősége lenne a töltésre, mivel kis királya vagy királylánya éppen alszik, akkor automatikusan bekapcsol magától a bejárónő funkció: alvás helyett mos, vasal, fertőtlenít, takarít, főz.

Előbb-utóbb ez a túlhajszoltság az elemek lemerüléséhez vezet, ezért kéretik tudatosan arra figyelni, hogy valamennyi töltést rövidebb időszakonként is hajtsunk rajta végre, ne várjuk meg a lemerülést, mert később nehezebben visszatölthető.

Bizonyos idő elteltével, ha a NŐ funkció nem reaktiválódott, szükséges arra tudatosan figyelni és újból telepíteni, ami által bizonyos régi funkciók újjáélednek (edzőterem, színház, pláza, hobbi stb). APA vagy külső segítség igénybevételére szükség lehet ezen funkciók fenntartására.

Elég gyakori, hogy néhány év után az ANYArobot újból aktiválja a pénzkereső funkciót, amely egyben a külvilággal folytatott eddigi kommunikáció teljes felborulását eredményezheti. A pénzkereső funkció átmenetileg a teljes programnál zavart okozhat, mely esetben az egyensúly visszaállításán nagy erőkkel kell dolgozni, akár külső személy igénybevételével is. A családi egység megtartására döntő hatással van az egyensúly visszaállításának gyorsasága.

Némely robotok egymás után újból és újból aktiválják az ANYAprogramot, többszörösen futtatják azokat, mely néha okozhat akadásokat az programok között, de egy idő után ezek maguktól elmúlnak.

Hogyan gyógyítható a kapcsolat?

Egy párkapcsolat megjavításához egyrészt át kell gondolni a kapcsolat kezdetét. Miért vele házasodtál össze? Mi volt meg akkor, ami ma hiányzik. Mit lehet tenni?

Beszélgetni kell. Sokat. Megkapod a szót, beszélni kell arról amit érzel, amit szeretnél, indulatok nélkül, anélkül, hogy bármit a másiknak felrónál. A másik addig hallgat, nem vág közbe, mert tudja, hogy ő is megkapja a szót, amikor ő beszélhet.

Aztán kellenek a közös programok, közös étkezések.
Biztos vannak vagy voltak kis rítusaitok, amiket csak Ti ismertek. Ezeket vissza kell hozni, szokássá kell tenni.

Fel kell tenni a kérdést magadnak (mindig belül keressük először a megoldást), hogy szereted-e még a másikat. Mik azok a tulajdonságok, amiért szereted? Mert kiváló anya/ apa? Mert erős jellem? Mert a bajban melletted áll?

Ha Ti magatok nem tudtok leülni beszélgetni, akkor lehet fordulni szakemberhez. Mediátorhoz, aki egy közvetítő és abban segít, hogy a felek kommunikáljanak egymással. Vagy párkapcsolati terapeutához.

Válni, vagy nem válni?

Vannak olyan helyzetek, mint az agresszió, a megalázó bánásmód, a verés, a súlyos alkoholizmus, ami esetén az egyetlen út: megválni a másiktól. Kimenekülni abból a helyzetből, ami tönkretesz.

Ha csak az a baj, hogy ellaposodott a kapcsolat, felőröltek Titeket a napi gondok, a napi rutin, úgy érzed, hogy tele vagy kielégítetlen álommal és vággyal, akkor még az egy visszafordítható állapot.

Nem, nem lesz könnyű. Nehéz lesz és hosszú ideig tart és már sosem lesz olyan, mint régen. Mindkét félnek nagyon komoly belső munkát kell végeznie.

A párkapcsolatért mindig dolgozni kell, életed végéig, az nem megy csak úgy magától.

Ha van egy másik célod az életedben, amit szeretnél elérni, legyen az egy fogyás, vagy legyen a munkahelyeden a karriered, azért nap mint nap hajlandó vagy dolgozni, dacoskodás és kifogáskeresés helyett, elvégzed a Rád kiszabott feladatokat, akkor ez miért lenne másképp otthon a saját házasságodban? És ez egy olyan dolog amiért tényleg megéri mindennap dolgozni.

Ha úgy érzed, segítségedre lehetek, keress bátran messengeren.