“El kell engedned a múltad, hogy lehessen jövőd.”

Elengedhetsz egy személyt, egy rossz döntést, egy szokást, egy érzelmet, érzést, mint harag, bosszú, fájdalom, elhagyatottság, el kell engedni egy helyet vagy környezetet. Nem is elengedés ez, hanem feldolgozás. Life coachként mindig azt mondom, hogy egy-egy helyzet, szituáció megélése vagy az abból való kilépés feldolgozása a gondolkodásmódtól függ.

elengedés

Félig üres vagy félig teli?

Minden változás, ami az életedben bekövetkezik nem tragédia -még ha első pillanatban annak is tűnik- hanem egy lehetőség, amivel életedet egy jobb irányba terelheted. Csak a Te életszemléleteden, hozzáállásodon múlik, hogy keseregsz vagy észreveszed.

Csak azt veszed észre mid NINCS, hogy nem látod meg mennyi mindened VAN.

Az elengedés nem könnyű, viszont fontos! Nem azt mondom, hogy elengedni, valamit letenni, könnyű. Akár saját magad döntesz új, akár valaki más, hogy valamit vagy valakit el kell engedned az életedből, az mindig nagyon nehéz érzés. Az alkalmazkodás, a szituációkra való reagálás evolúciós alapképességed. Tehát az új helyzetet is megoldod! Mindig van másik út! Mindig! Legfeljebb még Te nem látod…

Ha Te döntesz úgy, hogy el kellene engedned valakit vagy valamit, ajánlom látogass ki a VÁLTOZÁSPIACRA.

Milyen egy piac?

Ott vannak a lehetőségek, szépen sorban, mindegyiken ott az árcédula, az árut megtekintheted. Ha az áru megfelel az igényednek és az ára is megfelelő számodra, akkor megveszed. Az életben mindennek ára van, még ha nem pénzben kifejezett ára. Ami ingyen van, valójában azért is adsz valamit cserébe (pl. az e-mail címedet, az idődet stb). Azt kell megnézned, ha a változás, amit szeretnél, egy dolog vagy személy elengedése, milyen árban lenne Neked. Például egy rossz szokás, a dohányzás elengedése. Annak az ára az, hogy valószínűleg szenvedni fogsz a hiányától, de az ára az is, hogy tisztul a tüdőd, jobban megy a légzés, vagy a lépcsőzés, nem lesz sárga a fogad stb. A kedvezmény olyan mértékű, hogy megéri ezt az elengedést „megvenni”

Van egy olyan elengedés, amin azt hiszem már életében legalább egyszer mindenki végig ment: ez a szakítás, válás, gyász.

A kapcsolat elengedésének vannak fázisai! Ha Téged hagytak itt, az a nehezebb verzió. Úgy érzed egyedül maradtál. Az elválásnak vannak fázisai, akár egy párkapcsolati válásra gondolunk, akár a gyász miatt kell elengednünk egy szerettünket.

Az elválás fázisai

Nem, az nem lehet, hogy már nincs mellettem! Az elhagyott fél el sem hiszi, hogy ez vele megtörtént, tagad. Gyakran megpróbáljuk visszafordítani a dolgokat, visszaállítani az eredeti állapotot, még akkor is ha az már lehetetlen.

A következő fázis a haragé: haragszunk a másikra, mert egyedül maradtunk. Felsoroljuk a másik összes rossz tulajdonságát, a rossz szituációkat. Gyakran szidjuk is az elhagyó felet mások előtt.

Aztán következik az alkudozás: miután megtaláltuk a másik összes hibáját, elkezdjük magunkban is keresni azokat. Jön egy reményteli időszak, hogy talán ezt újra lehet kezdeni. Sokan ilyenkor meg is próbálják újból, de le kell szögezni, hogy az a fajta változás, ami szükséges lenne egy kapcsolat megjavításához, csak ideig-óráig működik, egy idő után minden visszatér az eredeti állapotokhoz.

Ha nem sikerül a kapcsolat újra indítása, akkor következik a depresszió időszaka. Ebben a fázisban jellemző a céltalanság, a motiváció hiánya, elmerengés a múltba. Itt jegyzem meg, hogy a múltba való visszatekintés a gátja annak, hogy megéld a jelent és a szebb jövő felé tudj tekinteni. Ha mindig a múltban keresed a választ és nem tudsz visszajönni a jelenbe, érdemes ennek az időszaknak az átsegítésére szakembert felkeresni.

Ő segít, hogy a depresszív időszakot ne húzzuk el és el tudjunk jutni az elfogadás fázisába. Tapasztalataim alapján ebben a fázishoz szükséges az önbizalom és az önszeretet felismerése és erősítése, ez segít abban, hogy túl tudjunk lépni a gyász fázisain.

Kívánom, hogy sikerüljön mindent és mindenkit elengedned, hogy életed új fázisba lépjen.